Akce Tričko + ponožky ZDARMA → Použi kód LADINAMTO

Z čeho se to ty fusakle vyrábějí?

9 September, 2019 

Základním materiálem pro výrobu punčochového zboží je příze, která se vyrábí z textilních vláken. Rozlišujeme přírodní a syntetické materiály, z nichž každý se vyznačuje charakteristickými vlastnostmi.

Přírodní materiály

Bavlna
Je hlavní přírodní textilní surovinou, která se vyznačuje ideálním souhrnem vlastností pro použití při výrobě textilních výrobků. Vyznačuje se vhodnou pevností, pružností, tažností, dobrými tepelně-izolačními schopnostmi a schopností dobře přijímat barviva.

Ovčí vlna
Patří mezi nejstarší a nejdůležitější přírodní textilní materiály, které používalo lidstvo k odívání již v dávných dobách. Vyznačuje se hřejivostí, je příjemná na dotek a dobře přijímá barviva. Pro běžné použití je upravována proti plstnatění.

Viskóza
Základem pro tento přírodní materiál je buničina – celulóza, která se vyrábí ze dřeva jehličnatých a listnatých stromů. Používá se buď samostatně, nebo ve směsi s bavlnou, vlnou nebo jinými syntetickými materiály.


Syntetické materiály

Polyamidová vlákna
Syntetická vlákna (nylon) s dobrou pevností, odolností vůči oděru, dobře se barví a vyznačují se nízkou navlhavostí.

Polyesterová vlákna
Tato syntetická vlákna dobře odolávají mikroorganismům, zpracovávají se ve směsi s bavlnou, vlnou nebo viskózou. Vyznačují se pevností a nízkou navlhavostí. Nevýhodou je sklon ke žmolkovatění.

Akryová vlákna
Vynikají zejména stálostí na světle, pevností, tažností a odolností vůči kyselinám. Nemají sklon ke žmolkovatění a plstění. Vyrábějí se často ve směsi s vlnou.

Polypropylénová vlákna
Jsou velmi odolná vůči oděru a mají výhodnou plastickou i elastickou deformaci. Jsou odolná vůči chemikáliím.

Polyuretánová vlákna
Patří mezi elastomerová vlákna a vyznačují se velkou roztažností a schopností opakovaného a téměř úplného návratu do původních rozměrů. Polyuretanová vlákna pod značkou LYCRA vyrábí firma Invista (dříve DuPont) a pod značkou DORLASTAN firma BAYER. Nejčastěji se setkáváme s názvem ELASTAN (v USA také spandex). Ve výrobě ponožek se používá kromě holé (neopředené) lycry i opředená lycra, a to buď polyamidem, nebo bavlnou (core-garn).

Gumové nitě
Výroba gumových nití byla možná už v roce 1939 přeměnou surového kaučuku na plastickou mísitelnou hmotu a následnou vulkanizací byla plastická kaučuková směs upravená do elastického stavu – gumy. Guma je následně ovinuta bavlnou (optex) nebo polyamidem (latex). Oleje nebo tuky způsobují bobtnání nitě a snižují její elasticitu. Gumu může poškodit i působení UV paprsků nebo suché teplo.

Speciální materiály a úpravy
Při výrobě používáme nejkvalitnější materiály a příze zejména od evropských dodavatelů. Kvalitní materiál je základem kvalitního produktu. Dodatečné vlastnosti našich výrobků zajišťuje použití různých funkčních materiálů.


Funkční materiály

Prolen® Siltex
Speciální polypropylenové vlákno modifikované antibakteriálním aditivem na bázi biogenních iontů stříbra, které neškodí tělu ani životnímu prostředí. Ionty stříbra brání růstu bakterií a plísní, redukují nepříjemné pachy a udržují biologickou rovnováhu pokožky během vrcholových nebo rekreačních sportů.

Coolmax®
COOLMAX® je speciální polyesterové vlákno, které zajišťuje komfort při nošení. Odvádí vlhkost od pokožky a zajišťuje její vypařování na vnější straně materiálu. I při intenzivní zátěži udržuje konstantní teplotu pokožky. Použití vlákna COOLMAX® zajišťuje rychlejší vyschnutí materiálu ve srovnání s běžnými materiály, jako jsou bavlna nebo jiné syntetické materiály.

Bambusové vlákno
Vysoký podíl bambusového vlákna (přírodní viskóza) s antibakteriálním účinkem zajišťuje vyšší hebkost výrobku a jeho použití je vhodné při nadměrném pocení nohy a při náchylnosti ke vzniku kožních houbových chorob.

Stříbrné vlákno
Stříbro je známé jako antimikrobiální látka účinná v boji s bakteriemi, plísněmi a kvasinkami. Zároveň má dobrý vliv na léčení drobných škrábanců nebo odřenin a urychluje regeneraci pokožky. Působí i proti akné, psoriáze, ekzémům a zánětům. Používá se jako přímá součást materiálu (polypropylen s aktivními biogenními ionty stříbra Ag+ implantovanými do jádra příze). Použití stříbra je netoxické a zdravotně nezávadné.